Létrehozva: 2008-07-03, 11:42:26
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:39:00
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1808
Dátum: 1990
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

A méretnövekedés azért változó, mert a fertőzött EXE fájlokat a szegmenshatárig tölti fel.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Jerusalem.A204.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Jerusalem
AVG Jerusalem.1808.A-204
Avira Jerusalem-USA
BitDefender Jerusalem.1808.AT
e-Trust Jerusalem
F-PROT Jerusalem.1808.CE
Fortinet Jerusalem.1808
F-Secure Virus.DOS.Jerusalem.b
Ikarus Virus.DOS.Jerusalem.1808.B
Kaspersky Virus.DOS.Jerusalem.b
vírusvédelem elnevezés
McAfee Jerusalem.cn(Virus)
NOD32 (ESET) Jerusalem.A204.A
Microsoft DOS/A204_1808.A
Norton Antivirus Jeru.1808
Panda Jerusalem B Family
Rising Antivirus Jerusalem.1808
Sophos Jerusalem
Trend Micro JERUSALEM
VirusBuster Jerusalem.1808.DO
 
 • Egyéb elnevezések: Jerusalem, , Friday 13th, , Israeli, , PLO,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése

  EXE fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  a fertőzött program indítása után eltelt 30 perc

  tevékenység

  • lelassítja a számítógép működését

  • a képernyő bal alsó sarkában megjelenít egy fekete ablakot

  feltétel

  péntek tizenharmadika

  tevékenység

  • a lefuttatott programokat törli

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
   File not found

  A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

  A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Jerusalem.A204.A vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Jerusalem.A204.A vírus memóriarezidens.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Jerusalem.A204.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  COMMAND.COM