Létrehozva: 2009-04-30, 17:26:18
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:18:34
Platform: JS
Típus: betöltő
Méret: 471
Dátum: 2009-04-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A JS/Exploit.Agent.AFH betöltő elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast JS:Downloader-X
AVG JS/Obfuscated
BitDefender Trojan.Exploit.Js.Agent.BE
Fortinet JS/Agent.AFH!exploit
F-Secure Exploit.JS.Agent.afh
Ikarus Exploit.JS.Agent
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Exploit.JS.Agent.afh
NOD32 (ESET) JS/Exploit.Agent.AFH
Norton Antivirus Trojan.Webkit!html
Sophos Troj/JSRedir-N
Trend Micro TROJ_AGENT.ANIW
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A betöltő HTML fájlokat módosít.

Ennek eredményeként a következő fájlok automatikus betöltését teszi lehetővé:

  • readme.pdf
  • flash.swf

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A JS/Exploit.Agent.AFH betöltő a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft ms99-042 jelű sérülékenységét.

Az Internet Explorer bizonyos verzióiban található biztonsági probléma révén egy weboldalt felügyelő támadó képes arra, hogy kártékony kódot futtasson a weboldalt meglátogató felhasználó számítógépén, annak beleegyezése és jóváhagyása nélkül.