Létrehozva: 2009-02-12, 09:27:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:44:36
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 435201
Dátum: 2009-01-29
Tömörítő: UPX
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Kryptik.GT trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG SHeur2.PWC
Avira Worm/Zhelatin.V
BitDefender Trojan.Waledac.Gen.1
e-Trust Win32/Waledac.AJ
Fortinet W32/PackWaledac.A
Ikarus Trojan.Win32.Waledac
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) a variant of Win32/Kryptik.GT
Microsoft Trojan:Win32/Waledac.A
Norton Antivirus W32.Waledac
Panda Suspicious file
Sophos Mal/WaledPak-A
VirusBuster Trojan.Waledac!Pac.5
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai nem rendelkezik saját magát telepítő kódrészlettel, azt a felhasználó saját maga tölti le és indítja el.

A kártékony kód többek között a(z) http://yyiet.worshiplove.com weboldalon is megtalálható.

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

A megtámadott számítógépről összegyűjtött információkat az alábbi fájlokban tárolja:

 • <random>.htm
 • <random>.png
image image image image image image image

A Win32/Kryptik.GT trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32\OpenSaveMRU\*] "g"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32\OpenSaveMRU\exe] "b"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "PromoReg"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
 • [HKEY_USERS\S-1-5-21-1060284298-1770027372-839522115-1003\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32\OpenSaveMRU\*] "g"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
 • [HKEY_USERS\S-1-5-21-1060284298-1770027372-839522115-1003\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32\OpenSaveMRU\exe] "b"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion] "MyID"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion] "RList"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Kryptik.GT trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Kryptik.GT trójai az alábbi kiterjesztésű fájlokban nem keres e-mail címeket:


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A számítógépről összegyűjtött információkat az alábbi címekre továbbítja:

 • 88.182.246.99
 • 85.96.71.158
 • 212.16.130.93
 • 24.177.237.20
 • 88.175.225.30
 • teljes lista...

A(z) http://adoresong.com/index.php weboldalhoz csatlakozik.