Létrehozva: 2010-06-10, 10:21:50
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:31:23
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 13317
Dátum: 2007-11
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a PSW.OnLineGames családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.OnLineGames.NMY trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:AuCrypt
AVG PSW.OnlineGames.AI
Avira TR/Crypt.XPACK.Gen
BitDefender Packer.Malware.NSAnti.X
Trojan.Autorun.RK
e-Trust Win32/Frethog.ANJ
F-PROT W32/Onlinegames.BBE
F-Secure Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.was
Ikarus Trojan-PWS.Win32.OnLineGames.was
Kaspersky Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.was
McAfee PWS-Mmorpg.gen(Trojan)
W32/Autorun.worm.bx(Virus)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/PSW.OnLineGames.NMY
Microsoft Win32/Taterf.A.dll
Norton Antivirus W32.Gammima.AG
Panda W32/Lineage.HXI.drp
Rising Antivirus Packer.Win32.Mian007.a
Sophos W32/AutoInf-J
W32/SillyFDC-CC
Trend Micro TSPY_ONLINEG.SFA
VirusBuster Trojan.Lineage.Gen!Pac.3
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/PSW.OnLineGames.NMY trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\woso.exe
  • C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Temp\woso.dll
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " wosa" =" C: \ DOCUME~1\ <user>\ LOCALS~1\ Temp\ wosa. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/PSW.OnLineGames.NMY trójai leállítja az alábbi folyamatokat:


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A trójai jelszavakat gyűjt a számítógépről.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

felhasználó neveket és jelszavakat gyűjt különböző online játékprogramokhoz (pl.: A Chinese Odyssey, Cabal Online, Gamania, Hao Fang Battle Net, Legend of Mir, Lineage, MapleStory, Rainbow Island, World Of Warcraft)