Létrehozva: 2010-06-10, 10:21:50
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:31:24
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 118845
Dátum: 2008-05-01
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő a PSW.OnLineGames családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PSW.OnLineGames.NNU trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:OnLineGames-DPL
AVG PSW.OnlineGames.AO
Avira TR/Crypt.XPACK.Gen
BitDefender Packer.Malware.NSAnti
e-Trust INF/Frethog
F-PROT W32/OnlineGames.AF.gen!Eldorado
F-Secure Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.aaru
Ikarus Packer.Malware.NSAnti.AJ
Kaspersky Trojan-PSW.Win32.OnLineGames.aaru
McAfee PWS-Mmorpg.gen(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/PSW.OnLineGames.NNU
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Taterf.gen!C
Norton Antivirus Infostealer
Panda W32/Lineage.IGW
W32/Lineage.IPD
Rising Antivirus Packer.Win32.Mian007.a
Worm.Win32.Autorun.ebb
Sophos Troj/PWS-ARD
W32/AutoRun-DY
Trend Micro WORM_ONLINEG.GYZ
VirusBuster Trojan.PWS.OnlineGames.LNM
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/PSW.OnLineGames.NNU trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • kavo.exe
  • kavo0.dll
  • kavo1.dll
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " kava" =" C: \ WINDOWS\ system32\ kavo. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A trójai jelszavakat gyűjt a számítógépről.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

felhasználó neveket és jelszavakat gyűjt különböző online játékprogramokhoz (pl.: A Chinese Odyssey, Cabal Online, Gamania, Hao Fang Battle Net, Legend of Mir, Lineage, MapleStory, Rainbow Island, World Of Warcraft)