Létrehozva: 2008-09-09, 11:23:58
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:31:47
Platform: Win32
Típus: alkalmazás
Méret: 24576
Dátum: 2005-11
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Toolbar.MyWebSearch alkalmazás elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Adware-gen
Avira ADSPY/Mywebsearch.24576
BitDefender Adware.Toolbar.MyWebSearch.AC
F-PROT W32/Adware.AMJ
Fortinet W32/MyWebSearch
F-Secure AdTool.Win32.MyWebSearch.i
vírusvédelem elnevezés
Ikarus not-a-virus:AdWare.Win32.MyWebSearch.i
Kaspersky not-a-virus:AdTool.Win32.MyWebSearch.i
McAfee potentially unwanted program MWS
NOD32 (ESET) Win32/Toolbar.MyWebSearch
Panda Application/MyWebSearch
Sophos MyWebSearch
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image

A Win32/Toolbar.MyWebSearch alkalmazás az alábbi fájlokat hozza létre:

 • \MyWebSearch\
 • \MyWebSearch\SrcAstt\
 • \MyWebSearch\SrcAstt\1.bin\
 • \MyWebSearch\SrcAstt\1.bin\MWSSRCAS.DLL
 • \MyWebSearch\bar\
 • teljes lista...
image image image image image image image image image image image image

A Win32/Toolbar.MyWebSearch alkalmazás a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{00A6FAF1-072E-44cf-8957-5838F569A31D}\InprocServer32] "@"="C:\Program Files\MyWebSearch\SrchAstt\1.bin\MWSSRCAS.DLL"
 • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{00A6FAF6-072E-44cf-8957-5838F569A31D}\InprocServer32] "@"="C:\Program Files\MyWebSearch\SrchAstt\1.bin\MWSSRCAS.DLL"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{00A6FAF1-072E-44cf-8957-5838F569A31D}\InprocServer32] "@"="C:\Program Files\MyWebSearch\SrchAstt\1.bin\MWSSRCAS.DLL"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{00A6FAF6-072E-44cf-8957-5838F569A31D}\InprocServer32] "@"="C:\Program Files\MyWebSearch\SrchAstt\1.bin\MWSSRCAS.DLL"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\FocusInteractive\bar\Switches] "mwsSrcAs.dll"="1"
 • teljes lista...
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Toolbar.MyWebSearch alkalmazás MyWebSearchService néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\PROGRA~1\MYWEBS~1\bar\1.bin\mwssvc.exe elérési útra hivatkozik.

image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) http://www.mywebsearch.com weboldalhoz csatlakozik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

az Internet Explorer böngészőben egy új eszköztárat (toolbar) hoz létre

image