Létrehozva: 2008-09-01, 13:38:30
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:47:38
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 361472
Dátum: 2008-07-24
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/TrojanDownloader.Swizzor.D trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Swizzor
AVG Generic11.EEG
Avira TR/Swizzor.1.74
BitDefender Trojan.Swizzor.1
Fortinet W32/Obfuscated.C!tr
F-Secure Trojan.Win32.Obfuscated.gen
vírusvédelem elnevezés
Ikarus Trojan.Win32.Obfuscated
Kaspersky Trojan.Win32.Obfuscated.gen
NOD32 (ESET) a variant of Win32/TrojanDownloader.Swizzor.D
Microsoft TrojanDownloader:Win32/Swizzor
Rising Antivirus Suspicious.Trojan.Win32.Swizzor.GEN
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image image

A Win32/TrojanDownloader.Swizzor.D trójai a C:\Program Files mappába másolja magát az alábbi neveken:

  • \dvdaudio\
  • \dvdaudio\IconCache.db

A Win32/TrojanDownloader.Swizzor.D trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\dvdaudio\
  • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\dvdaudio\moreinside.exe
  • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\dvdaudio\nurb safe readme.txt
  • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\dvdaudio\STOREPOPGREATTOOL.exe
  • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\dvdaudio\<random>.exe
  • teljes lista...
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image

A Win32/TrojanDownloader.Swizzor.D trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "egg joy match type"="C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Bind army eggs joy\Each Dupe.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "BoltWay"="C:\DOCUME~1\<user>\APPLIC~1\dvdaudio\moreinside.exe"
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) <random>.nb.host-domain-lookup.com/bins/int/ weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

véletlenszerűen

tevékenység

a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

image image image image