Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
Létrehozva: 2009-02-24, 15:41:43
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:47:44
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 551324
Dátum: 2008-06-18
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/TrojanDownloader.Swizzor.NBF trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Agent-ADGO
AVG Agent_r.HG
Avira DR/Agent.asjk.48
BitDefender Dropped:Trojan.Zlob.45457
Ikarus Trojan.Win32.Agent
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.asjk
vírusvédelem elnevezés
McAfee potentially unwanted program Generic PUP
NOD32 (ESET) Win32/TrojanDownloader.Swizzor.NBF
Panda Adware/MxLiveMedia
Rising Antivirus Trojan.Clicker.Win32.Undef.fa
Sophos SuperiorAds
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/TrojanDownloader.Swizzor.NBF trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • _tdoxusxkpqgl.dll
 • _wowtlrwqgvoqjz.dll
 • tdoxusxkpqgl.dll
 • wowtlrwqgvoqjz.dll
 • qaamvjmhkiebw.exe
 • tdoxusxkpqgl.dll-uninst.exe

A Win32/TrojanDownloader.Swizzor.NBF trójai az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja az alábbi fájlokat:

 • ax<random>.tmp
 • tmp<random>.tmp
Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image image image image image image image image image image image

A Win32/TrojanDownloader.Swizzor.NBF trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "usvewkwgzvw"="C:\WINDOWS\System32\regsvr32.exe /s \"C:\WINDOWS\system32\wowtlrwgqvoqjz.dll\""
 • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{9D4D171F-16BF-E6E6-2D4A-F14565E65EDF}] "@"="mxlivemedia browser enhancer"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\AppDataLow\Software\{3A80065D-E4C6-57F7-E7B7-BD334D2C77FE}] "aff_id"="mxlivemedia"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{9D4D171F-16BF-E6E6-2D4A-F14565E65EDF}] "@"="mxlivemedia browser enhancer"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\qaamvjmhkiebw] "DisplayName"="RON Too1 Mxlivemedia"
 • teljes lista...

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • a1.mxlivemedia.com
 • searchersmart.com