Létrehozva: 2008-09-05, 14:20:12
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 20:11:29
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 43008
Dátum: 2008-07
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Wigon.CK trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Mutant-AS
Avira TR/Cutwail.D
BitDefender Trojan.Cutwail.D
F-Secure Trojan.Win32.Pakes.jwe
Ikarus Trojan-Downloader.Win32.Mutant.agi
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Trojan.Win32.Pakes.jwe
NOD32 (ESET) Win32/Wigon.CK
Microsoft TrojanDropper:Win32/Cutwail.AG
Sophos Troj/Pushdo-Gen
VirusBuster Trojan.DR.Pandex.Gen.4
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Wigon.CK trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • WinCtrl32.dll
  • WinCtrl32.dl_
  • 1479539204.dat
image image image

A Win32/Wigon.CK trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\WinCtrl32] "DllName"="WinCtrl32.dll"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager] "PendingFileRenameOperations"="\??\C:\WINDOWS\System32\WinCtrl32.dl_ !\??\C:\WINDOWS\System32\WinCtrl32.dll"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager] "PendingFileRenameOperations"="\??\C:\WINDOWS\System32\WinCtrl32.dl_ !\??\C:\WINDOWS\System32\WinCtrl32.dll"