Létrehozva: 2007-11-08, 18:15:32
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:10:30
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 8894
Dátum: 2007-07-05
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Dialer.PZ trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen.
AVG Dialer.BZB
BitDefender Generic.Malware.Bdld!.6098034B
e-Trust Win32/DlStwoyle!generic
F-PROT W32/Dialer.CZT
F-Secure Trojan.Win32.Dialer.pz
Ikarus Trojan.Win32.Dialer.pz
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Trojan.Win32.Dialer.pz
McAfee QLowZones-15(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Dialer.PZ
Panda Dialer.HIX
Trend Micro TROJ_GN.B
VirusBuster Trojan.Dialer.Gen.6
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Dialer.PZ létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ d. bat nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image image image image

A Win32/Dialer.PZ trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer] "L"=<random>
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32\OpenSaveMRU\*] "c"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32\OpenSaveMRU\exe] "b"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
  • [HKEY_USERS\S-1-5-21-789336058-343818398-1801674531-1003\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32] "b"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Dialer.PZ trójai {E23319E4-31EA-4221-8DDD-990E27CB755F} néven hoz létre mutexet.


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai megkísérel a(z) http://ownusa.info/fdial2.php webcímre csatlakozni.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A trójai a(z) pr1.dll fájlt tölti le a webről a háttérben.

A számítógépről összegyűjtött információkat a(z) www.content-loader.com címre továbbítja.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

a(z) Win32/TrojanDownloader.Delf kártevőt telepíti a számítógépre