Létrehozva: 2010-06-15, 13:49:31
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 11:29:46
Platform: Win32
Típus: család
Dátum: 2009-04-28
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A VB családba a következő kártevők tartoznak:

BV.EU
VB.1
VB.2
VB.3
VB.ACB
VB.AI1
VB.AJ
VB.AKV
VB.ALK
VB.AQT
VB.ATE
VB.BGB
VB.BKH
VB.BLL
VB.BP
VB.CH
VB.CWA
VB.CZ
VB.D
VB.DMG
VB.EL
VB.FX
VB.GLP
VB.GPD
VB.ILE
VB.MLA
VB.NAW
VB.NAX
VB.NAY
VB.NBB
VB.NBI
VB.NBJ
VB.NBL.1
VB.NBL.2
VB.NBQ
VB.NBR
VB.NBY
VB.NCQ
VB.NDF
VB.NDN
VB.NDX
VB.NEI
VB.NEI.2
VB.NEZ
VB.NGX
VB.NGY
VB.NGZ
VB.NHN
VB.NHQ
VB.NHY
VB.NHZ
VB.NIL
VB.NIR
VB.NIV
VB.NJL-1
VB.NJO
VB.NJS
VB.NKF
VB.NKM
VB.NKS
VB.NMO
VB.NNH
VB.NQG
VB.NQP
VB.NQZ
VB.NSI
VB.NTD
VB.NTJ
VB.NXB
VB.NXR
VB.NYT
VB.OCE
VB.ODH
VB.RJ

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

Bemásolhatja magát a Program Files mappába is.

Bemásolhatja magát a merevlemez(ek) főkönyvtárába is.

Bemásolhatja magát a Windows/System32 mappába is.

Bemásolhatja magát a Temp mappába is.

Bemásolhatja magát a Windows mappába is.

image image image image

A rendszerleíró adatbázisba bejegyzi magát, biztosítva magának a rendszerindításkori betöltődést.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

Képes rá, hogy a rendszer szerviz folyamatait és biztonsági szervizeket leállítson, valamint olyan programok futását, melyekkel kiderülne a jelenléte.

Beszúrhatja magát rendszer folyamatokba: pl.: services.exe.

A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A legtöbb esetben szolgáltatást (szervizt) is létrehoz.

image

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/VB család a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Különféle e-mail üzeneteket generálhat, egy jellemző példa:

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

Sok esetben módosítja a rendszer host fájlt, általa fontos webcímek (pl. antivírus weblapok) elérhetetlenek lesznek.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A család jelszavakat gyűjt a számítógépről.

Különböző portokon képes hátsóajtót nyitni, melyeken keresztül weboldalakhoz csatlakozik, illetve fájlokat tölt le a háttérben.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

egy képet jelenít meg